Vaiheen tavoitteet
Rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon liittyy paljon lainsäädäntöä ja määräyksiä.
Olennaiset vaatimukset koskevat:
Millainen on turvallinen tila? Miten sitä ylläpidetään ja huolletaan? Lähdetään tutkimaan!
Katsokaan ensin video. Siirtykää sen jälkeen tehtävään 3.1.
Turvallisuus on olennainen tekijä rakentamisessa. Laissa sanotaan, että rakennus pitää suunnitella ja rakentaa niin, että sen käyttö ja huolto on turvallista. Asetus rakennuksen käyttöturvallisuudesta koskee kaikki rakennustyyppejä, myös teidän kirjastoanne.
Havainnoikaa kirjastoa, omaa kouluanne tai jotain muuta julkista rakennusta. Miettikää seuraavia asioita havainnoidessanne. Hakekaa tarvittaessa lisätietoa aiheesta internetistä.
Kirjatkaa havaintonne ja tiedonhakunne tulokset työpohjaan tai muuhun valitsemaanne dokumentointipohjaan. Voitte liittää mukaan kuvia havainnointinne kohteesta.
Kuvittele tilanne tulevaisuudessa:
Kiinteistönhoitaja paikantaa ongelman kiinteistössä ja laittaa silmilleen AR-lasit. Omalla työpisteellään toimistossa työskentelevä asiantuntija tutkii ongelmaa VR-lasien kautta ja löytää ratkaisun. Laseihin liitetyt asiantuntijan virtuaalikädet näyttävät kiinteistönhoitajalle, mitä hänen pitää tehdä. Ongelma saadaan korjattua heti.
Automatisaatio, digilisaatio, robotiikka ja 3D-tekniikka ovat tulleet myös kiinteistöpalvelualalle. Uudesta teknologiasta on monelaista hyötyä jo nyt, mutta miten teknologia voisi hyödyntää vielä enemmän tulevaisuudessa?
Pohtikaa, millaisia älykkäitä ratkaisuja ja automatiikkaa teidän kirjastossanne tai sen ulkoalueilla voisi olla. Lukekaa tietoteksti Älykäs rakennus pohdintanne tueksi.
Kirjatkaa pohditanne tulokset ja uudet ideat työpohjaan tai muuhun valitsemaanne dokumentointipohjaan.
Tilojen toimivuus on monen asian summa. Olette nyt tutustuneet tilasuunnitteluun turvallisuuden näkökulmasta sekä älykkäsiin tiloihin. Seuraavaksi mietitte, millaisia toimintoja kirjastosta pitää löytyä.
Pohtikaa, millaisia toimintoja tulevaisuuden kirjastossa pitää olla. Miettikää myös, mitkä tekijät lisäävät viihtyvyyttä.
Toteuttakaa haastattelututkimus. Tutkimuksen tavoitteena on kartoittaa kirjaston käyttäjien tai mahdollisten uusien käyttäjien toiveita.
Suunnitelkaa oma kyselynne.
Kyselyn voi toteuttaa suullisesti käytäväkyselynä tai sähköisesti Forms-kyselynä. Kohderyhmä voi olla esimerkiksi yläkoululaiset, satunnaiset vastaantulijat tai kirjaston käyttäjät.
Kirjatkaa omat pohdintanne sekä kyselyn tulokset mallipohjaan tai muuhun valitsemaanne dokumentointipohjaan.
Tiiminne on nyt kerännyt tietoa kiinteistöjen turvallisuuteen ja ylläpitoon liittyvistä vaatimuksista sekä uudesta teknologiasta sekä käyttäjien tarpeista. Tutkikaa kilpailussa mukana olevia suunnitelmia eri näkökulmista ja miettikää, miten ne eroavat toisistaan.
Kootkaa yhteen tähänastiset suunnittelua ohjaavat havainnot ja johtopäätelmät.