Ammatti alalta

2. Rakennus- ja kiinteistöpalvelualan ammatit

2.1 Suunnittelu

Edellisessä vaiheessa sait selville, että rakentamiseen kuuluu monta eri vaihetta, ja arvaat varmaan, että suunnittelua tarvitaan kaikissa vaiheissa aina kun ruvetaan tekemään.

Suunnittelijan työkaluja ovat idearikas mieli ja suunnitteluohjelmistot. Suunnittelijoita on monen laisia, mutta heillä kaikilla on matematiikan ja fysiikan osaamista sekä luovuutta. Arkkitehti voi suunnitella rakennuksen muodon ja Insinööritaustainen rakennesuunnittelija taas suunnittelee rakenteiden kestävyyden. Isompaan kuvaan rakennuksen sijoittaa yhdyskuntasuunnittelija ja ympäristön viehättävyydestä vastaa ympäristösuunnittelija.

Valmiit suunnitelmansa suunnittelija tuottaa nykyään eri teknologioita hyödyntäen. Kolmiulotteinen tietomalli on korvannut paperin ja virtuaalimalli sekä fotorealismi tussitaiteen

Tutustu sivuston Kira-Digi kokeiluhankkeisiin.

Mitä kiinnostavaa löysit?

Suunnittelu: ammatteja

Katso videot.

Arkkitehti on tutkimusmatkailija

Kaupunkisuunnittelussa tarvitaan pellepelottomia

Ympäristöä suunnitellaan seuraaville sukupolville

Löytyikö suunnittelun maailmasta sinua kiinnostavia näkökulmia?

2.2 Rakentaminen

Yksinkertaistettuna rakentaminen jakautuu talonrakentamiseen ja maarakentamiseen. Talonrakentajat rakentavat pystyyn ja maarakentajat vaakaan. Puolet kaikesta rakentamista on uuden tekemistä toinen puoli vanhan korjaamista. Tekemistä löytyy siis monenlaisille osaajille.

Rakennusala on nuorekas duuniympäristö, sillä alalla on alle 25-vuotiaita enemmän kuin muilla toimialoilla. Rakennusalan työllisten määrä on noin 180 000 henkilöä. Luvussa ovat mukana talonrakentamisen, infrarakentamisen ja erikoisurakoinnin työntekijät sekä toimihenkilöt ja yrittäjät.

Alalle voi tulla monesta suunnasta. Peruskoulun jälkeen voi valita ammattikoulun ja saada heti ammatin. Yhtä oikein on mennä ensin lukioon ja pompata sieltä alan ammattikorkeakouluopintoihin tai yliopistoon.

Ja vaikka ei heti tietäisikään mitä isona haluaa tehdä, voi silti mennä johonkin jatko-opiskelemaan. Rakennusalan koulutuksissa ei ole umpikujia, ja mikään eikä kukaan estä muuttamasta mieltä silloin kun siltä tuntuu.

Talonrakentamien

Talonrakentaminen on monipuolista. Talonrakentajat toteuttavat ympärillämme kaikki rakennukset leikkimökistä pilvenpiirtäjään.

Viime vuosina rakentajat ovat päättäneet tehdä työnsä turvallisesti ja ympäristöystävällisesti. Työvaatteet ja henkilösuojaimet ovat kehittyneet valtavasti. Myös alan työvälineet ja koneet kehittyvät vähintään samaa tahtia kuin esimerkiksi autot.

Uudis- ja korjausrakennustyömailla jätteet lajitellaan tarkasti, ja puretut rakennukset kierrätetään kokonaisuudessaan.

Maarakentaminen

Jos maisemasta otetaan kaikki talot pois, se mitä jää jäljelle on maarakentajien tuotokset. Käytännössä tämä tarkoittaa maanteitä, raiteita, siltoja, satamia, lentokenttiä, kunnallistekniikkaa jne. Monipuolista hommaa eikös vaan?

Tänä päivänä maarakentaminen on pitkälle kehittynyttä. Kaivuukoneissa on koneohjausjärjestelmiä, jotka paikantavat koneen ja sen kauhan liikkeet 2 cm tarkkuudella. Kuljettajalle järjestämät syöttävät kaivuuohjeet koneen näyttöruutuun suoraan suunnittelijan työpöydältä.

Järjestelmä välittää suunnitelmat ja koneen liikkeet myös työnjohtajalle, joka voi tarvittaessa puuttua peliin.

Rakennusalan ammattinimikkeitä

Rakennusalalla on runsaasti eri ammatteja. Yhteistä ammateille on, että ne ovat mielenkiintoisia ja niissä kaikissa palkka on joka koulutustasolla maamme koulutustasokohtaisten keskiarvopalkkojen yläpuolella.

Katso videot.

Kestävä rakentaminen on vastuuta tulevaisuudesta

Isolla työmaalla kaikkien on puhallettava yhteen hiileen.

Jokainen voi vaikuttaa omaan elinympäristöönsä

Löytyikö rakentamisen maailmasta sinua kiinnostavia näkökulmia?

2.3 Kiinteistöpalvelut

Kiinteistöpalvelut ovat kiinteistöjen kuntoon ja arvon säilymiseen liittyviä hoito- ja ylläpitopalveluita. Näihin lukeutuvat esimerkiksi kiinteistöhuolto, tekniset palvelut, energianhallintapalvelut, siivous ja ulkoalueiden hoito. Kiinteistöpalveluja ovat myös erilaiset toimitila- ja käyttäjäpalvelut, joilla luodaan puitteet kiinteistöjen tai toimitilojen käyttäjille. Näitä ovat esimerkiksi aula-, kokous- ja turvapalvelut.

Kun kiinteistöpalvelut on hoidettu hyvin, niitä ei edes huomaa. Kiinteistöpalvelualalla on rooli elinympäristömme toimivuuden turvaajana ja myös monien muiden toimialojen tuottavuuden kasvattajana. 

Kiinteistöala työllistää noin 115 000 henkilöä. Kiinteistöpalvelualan yksityiset yritykset työllistävät yli 90 000 henkilöä, isännöintipalvelut noin 5 000 ja kiinteistöalan muu kiinteistöliiketoiminta yli 20 000 henkilöä.

Kiinteistöpalvelualan ammattinimikkeitä

Katso videot.

Kiinteistönhuolto toimii parhaiten silloin kun sitä ei huomaa

Siivooja on tilojen tärkeä taustavaikuttaja

Mitä tarkoittaa toimiva tila?

Siivouksen esimerkkivideo

Kiinteistönhoidon esimerkkivideo

Löytyikö kiinteistöpalveluiden maailmasta sinua kiinnostavia näkökulmia?